вторник, 26 февраля 2013 г.

Будова яйця птаха.


Власне яйцем уважається  жовток, укритий зовні жовтковою оболонкою. У відкладеному заплідненому яйці на оберненому догори боці жовтка є зародковий диск. Він має вигляд світлої плямочки й складається з клітин, що утворилися при діленні ядра заплідненого яйця та активної частини цитоплазми. До оболонки жовтка прикріплюються канатики, які складаються з густого білка. Тому він неначе підвішений на канатиках і перебуває всередині яйця. Нижча частина жовтка важча. У зв’язку із цим зародковий диск завжди обернений догори. Жовток складається з великої кількості необхідних для розвитку зародка поживних речовин та води.
Розташований навколо жовтка товстий шар білка обмежений підшкаралуповою оболонкою, яка складається з двох шарів, що відходять один від одного в тупому кінці яйця й утворюють повітряну камеру. Білок захищає власне яйце (жовток) від механічних пошкоджень, різких поштовхів і служить основним джерелом води, необхідної зародку, що розвивається.
Зовні яйце вкрите вапняковою оболонкою – шкаралупою, яка пронизана порами. Особливо багато пор на тупому боці яйця. Через пори відбувається газообмін між зародком  і зовнішнім середовищем.
Вапняна шкаралупа щойно відкладеного яйця набагато товща й міцніша від шкаралупи яйця з розвиненим в ним пташеням. Із чим це пов’язано?
Вона має також і захисне значення. Під час розвитку зародка вона частково витрачається на утворення скелета.

Зовні шкаралупа вкрита щонайтоншою надшкаралуповою оболонкою, яка захищає яйце від  проникнення мікробів .
Назва оболонки
Особливості будови яйця
Значення
Надшкарлупова
Тонка плівка (легко стирається під час миття і витирання) Швидко псується
1.Перешкоджає проникненню мікробів і рідини.
2.Газообмін
Шкаралупа(вапняна)
Тверда, з карбонату кальцію. Пори (багато на тупому кінці)
1.Захищає від ушкоджень під час насиджування.
2.Газообмін
Підшкарлупова
Із двох шарів, що розходяться на тупому кінці
Утворює повітряну камеру
Білок
Неоднорідна маса: навколо жовтка щільніша, ніж біля шкаралупи; із двох протилежних кінців утворює щільні канатики – халази; антибактеріальні  речовини, що вбивають шкідливі мікроорганізми.
1.Джерело води.
2.Утримує жовток посередині яйця Зародковий диск завжди ближче до тіла квочки (джерело тепла)
3.Захисна
Жовткова оболонка
Тонка плівка, до якої прикріплюються халази
Відокремлює жовток від білка
Жовток(дейтоплазма)
Резервні речовини: білки, жири, вуглеводи, РНК, мінеральні речовини, ліпопротеїди, глікопротеїди
Джерело енергії та поживних речовин
              Висновок. Пташине яйце можна назвати колискою нового життя й добре укріпленою фортецею, де передбачено все: і міцні стіни, і місткі склади продовольства , і добре продумана вентиляційна система.

6 комментариев: